KåHå studerar

Just nu sitter jag i skolans datorsal och skriver lite. Jag har bara en schemalagd lektion på måndagar (kl. 09:50-10:50). Efter sportlovet tillkommer dock Etik- och livsfrågor också.

Det är lätt hänt att man när man har lite ledig tid över i skolan åker iväg och äter och shoppar med kompisar, tränar eller nåt annat. Allt annat än att plugga. Visst ibland måste man unna sig något annat än att bara plugga, men det är viktigt att man tar ansvar och inte skjuter upp studierna för mycket. Då blir det bara massa stress och panik de sista dagarna innan provet eller dagen då provet ska lämnas in.

I skolan just nu är det en relativt lugn period. Det är mycket ny teori och genomgångar av olika saker i de olika ämnena. Dock kommer det som alltid, efter lugn period, en tyngre period. Då kunskaperna ska testas av genom olika prov, uppsatser och muntliga framställningar.

Nu ska återgå till studierna.

// KåHå

Ny kurs, Svenska C

Jag har nu ändrat om lite i mitt schema och lagt in en ny kurs på onsdagar. Svenska C. Det är en fördjupningskurs i svenska där betoning ligger på tal och skrift. Något som jag tror ska passa mig personligen.

Efter endast 80 minuter i skolan var skoldagen över för min del. Gymnasiet är inte så tufft som man tror. Fast å andra sidan ska det tilläggas att det är mer större uppgifter som uppsatser och redovisningar, jämfört med högstadiet. Så det är eget ansvar att lägga ner tid på dem när man, som jag hade idag, har få timmar schemalagda. Sedan beror det ju givetvis vilket betyg man strävar efter. Ett högt betyg betyder ju oftast att man måste ägna mer tid till studierna.

// KåHå

En vecka utöver det vanliga

Hej!

Kommande veckan kommer bli något utöver det vanliga. För det första ska vi bloggare åka ut till Parkskolan i Bodafors och informera om vårt projektarbete. Men vi nöjer oss inte med aktiviteter på torsdagen, för senare på kvällen är det även dags för den andra av fyra studentfester som ska hållas. Vilket ska bli riktigt roligt!

Dagen i skolan bestod av Religion, Svenska, Idrott och Matematik.

På religionen kollade vi på den första delen av en film som handlar om en jude som gått och blivit nazist. Som ni förstår finns det en hel del att fundera över i den filmen, och det ska vi också göra. För vi ska nämligen lämna in en uppsats med filmen som bakgrund.
Svenskan idag innehöll inga större konstigheter. Vi fortsatte att gå igenom litteraturhistoria och idag handlade det om Hjalmar Gullberg och hans dikter.

Hjalmar Gullberg på bild.


På idrotten hade vi gladiatorerna, något som slutade med en enkel vinst för mitt lag!
På matematiken fortsatte vi med kapitlet "komplexa tal", något som enligt mig inte är svårare än matte C. Självklart är olika delar olika svåra, men man ska inte tro att det är överdrivet svårt bara för att det är matte E, för vi har ändå lärt oss många olika delar hittills och det bygger vidare på tidigare kunskaper!

Ciao!
/ Johniboy



Förberedelse inför skolinformation

Vi sitter i datasalen och väntar på lite frisörer och kalle och tänkte att vi lika gärna kunde blogga lite. Dagen inleddes med att Johan kommer en halvtimme sent till första lektionen, kraftig försovning. Han missade dock inget och har varit glad sen dess. Sen satt vi och tog det lugnt i matsalen, snackde lite skit om helgen och varvade ner. Nu ska vi förbereda oss inför informationen för parkskolan, gå igenom powerpointen och vad vi ska säga. Kul att det äntligen blir av eftersom det har varit inplanerat i snart ett år. Men, men, bättre sent än aldrig och nu blir det troligtvis av om inget oförutsett händer. Så nu gäller det att komma överens med frisörerna and get the job done! // Viktor, Big J & Jonniboy

Fint med helg

Som vanligt är det otroligt skönt med helg! Det är skönt att göra annat än att sitta i skolan. Idag på religionen så gick vi igenom judendomen som är den första religionen som vi får igenom och jag fick lära mig en massa nya saker eftersom jag inte är så duktig på religion. På biologin så arbetar vi för tillfället med celler, det är ganska enkelt tycker jag då jag har ganska så bra förkunskaper. / big j

Torsdag

Hej!

Idag startade dagen med fysik B vid 08.15, vi håller på med ett kapitel kallat "induktion". Man kan säga att det är fortsättning på kapitlet magnetiska fält, men nu är allt lite mer utvecklat och svårare om ni frågar mig!

Efter fysiken var det håltimma för min del, eftersom de andra i min klass läser biologi B (något jag bytt mot svenska C) då.

Efter lunch var det sedan dags för matematik E och engelska C. Matte E är en kurs som startade nu efter jullovet och som är på 50 poäng. Nu till en början verkar den inte något svårare än matte D, men vi får väl se hur det utvecklar sig! På engelskan har vi börjat spåna på en uppsats som ska ligga på 5-8 sidor. Ibland blir det väldigt stora arbeten så här, men överlag är det mer prov på natur och mindre uppsatser och liknande. Det tycker jag att man kan tänka på när man väljer linje, tycker man att prov passar en bättre kanske natur är det rätta valet! Tycker man att det är roligare med uppsatser så skulle jag säga att samhäll passar än bättre än natur till exempel.

Ha det gött!

Johniboy

Allting står inte i böckerna!

Hej på er alla. 

Onsdagar kommer jag att vara helledig hela vårterminen. Eftersom jag inte valt att läsa några extra kurser som går på onsdagar.

Trots min lediga dag åkte jag till skolan och var där några timmar på eftermiddagen. Anledningen är att jag som tidigare nämnt sitter med i studentkommitéen och det behövde ordnas ett par saker med den.

För er som gillar att engagera i olika saker, exempelvis elevråd, kan jag rekommendera att gå med i de olika kommitéerna och råden som de flesta skolor har. Det är ett bra sätt att få lära sig praktiska saker. Det kan vara allt från att köpa en vara eller tjänst från ett företag, till att informera övriga elever skriftligt eller muntligt i exempel aulan. Även möten med de styrande på skolan förekommer. Man känner att man har möjlighet att påverka saker och spelar en viktig roll som eleverna röst gentemot beslutsfattarna på skolan.

Man blir hela tiden en erfarenhet rikare och lär sig nya saker. För allt lär man sig inte genom att läsa böcker. Man måste lära sig saker i praktiken också. På den skola jag går på utgår även en ersättning får arbetet.

Ha det bra!
// KåHå

Studiedag mitt i veckan?

Det händer att schemat faktiskt är bra med jämna mellanrum. I vanliga fall består onsdagar av en lektion med svenska C men kursen startar inte förrens nästa vecka vilket betyder att jag varit helt fri från lektioner idag. Jag använde den lediga tiden till att skriva på vår rapport om projektarbetet.

Ett första utkast ska tydligen vara klart redan i februari trots att den sista obligatoriska delen inte kommer förren i maj. Anlednignen ska tydligen vara att vi måste ha ordentligt med tid att finslipa på rapporten trots att man varje år hör om elever som skriver klart den en vecka innan deadline. Varför stressa? Troligtvis för att det ska stressas av tradition. De gånger man inte är stressad av någonting är ytterst få.

När man precis har börjat den sista terminen så hoppas man iallafall lite på att den blir lugn ock skön, idag var det rätt chill iallafall(:

// Viktor


KåHå's tankar om framtiden

Likt John tycker jag att den här terminstarten är speciell. För det är sista gången vi börjar en ny termin på Brinellgymnasiet i Nässjö. Till hösten väntar livet efter gymnasiet.

Jag kan ju dela med mig av mina planer.
Först hade jag tänkt att söka till försvarsmakten, GMU. GMU är en förkortning av Grundläggande Militär Utbildning och pågår i 3 månader med start i augusti eller oktober. Därefter kan man välja om man vill arbeta inom försvarsmakten på heltid. I så fall väntar 3 års utbildning på högskola, orten bestäms av vilken inriktning du väljer.

Jag kan mycket väl tänka mig att arbeta inom försvarsmakten då jag vill ha ett yrke där jag känner att jag gör något viktigt och samtidigt får möjlighet att se olika delar av världen. Jag vill undvika att få ett yrke där jag går in genom samma dörr i 40 år och sitter på samma kontor. Jag vill ha variation.

Att bli antagen till försvarsmakten är lite speciellet. Det är inte som de andra universitets- och högskoleutbildningarna där betygen är avgörande om du blir antagen eller inte. Det är istället, i likhet med polishögskolan, fysiska och psykologiska tester som avgör om du är lämpad eller inte.

Därför måste jag ju ha en reservplan om jag inte blir antagen till försvarsmakten. Och den är att söka arbete, antingen i Nässjö eller i någon annan svensk stad. Jobba några månader och sen resa runt i världen. Därefter söker jag till något universitet till hösten 2013, alltså tar jag ett så kallat sabbatsår där jag inte ägnar mig åt studier.

Jag vill avsluta med att ni inte behöver känna någon stress över erat framtida liv om ni inte, likt jag har, planerat ert liv in i minsta detalj. Låt det ta den tid ni behöver innan ni komemr på vad ni vill göra - Det löser sig alltid.
Ett beslut som man stressar fram, eller låter andra påverka en till ångrar man oftast. Gör det du tycker är kul och tänk inte på vad omgivningen tycker om dina val, och en sak till. Pengar är inte allt - Hellre lite pengar och lycklig än att ha tråkigt med mycket pengar på kontot!

// Kalle Härlebo


Välkomna tillbaka!

Hej igen!

Då var bloggen tillbaka efter det oerhört sköna jullovet.
Lovet var kanon om ni frågar mig, där jag mest har tagit det lugnt och träffat vänner.

Det här blir vår sista termin på gymnasiet, det känns riktigt konstigt men samtigit väldigt roligt. Jag menar, för om fem månader då är det slut och alla drar till olika ställen runt om i Sverige, kanske världen. Det kommer kännas konstigt tror jag, att inte träffa sina klasskamrater och vänner regelbundet!

Personligen så ligger en flytt till USA närmast om hjärtat efter studenten, om det blir nu till hösten eller nästa höst återstår att se.

Skolan den här veckan började lugnt, igår hade vi endast en lektion som varade i 45 minuter, medan idag hade vi två lektioner där den ena bara innehöll ett kort betygsamtal. Så livet leker...än så länge!

Ha det gött! Hoppas ni har haft ett bra lov!

/ John P

 

RSS 2.0