Föreläsning

Idag har det varit en helt vanlig dag förutom att det var en kvinna som föreläste om sitt jobb och sin utbildning. Det börjar att närma sig möjligheten att söka till högskolan så det är skönt att få lite info angående livet på unversiteten/högskolorna. Detta skedde under mattelektionen och hon berätta även om vad några av hennes vänner hade läst och vad de nu sysslade med. Hon jobbar med hur man ska skydda omgivningen på bästa sätt ifall något radio aktivt avfall skulle komma ur behållare som man gräver ned under marken. Det var intressant eftersom vi snart ska åka iväg till Oskarshamn för att titta på kärnkraftverken där.
Big J

Testa en laboration!

Snart är första veckan efter lovet avklarad. Tempot har varit lugnt och skönt, men något säger mig att det komer att skruvas upp ju närmare påsklov vi kommer.

Idag hade vi två stycken laborationer. En på Biolgin där vi undersöker vad som händer med en potatis när man lägger den i olika vätskor. Potatisen kan krympa och expandera, den blev även hårdaer och mjukare.

På fysiken laborerade vi med ljus. En laboration ni kan testa själva!

Den handlar om ljus. Det finns en massa ljus som vi inte kan uppfatta. Som har för korta våglängder för att  ögat ska kunna se det.

Fjärrkontrollen till TV:n sänder ut ljus. Det finns oftast en lampa längst fram på fjärrkontrollen. Titta på den medan du trycker på en knapp på fjärrkontrollen. Vad händer? Inget?

Ta och starta din mobilkamera. Rikta den mot fjärrkontrollens lampa medan du trycker på en knapp på fjärrkontrollen. Vad ser du på din telefons skärm?

Lampan på fjärrkontrollen lyser!!

Det är så det ser ut egentligen, men ögat är sämre än kameralinsen.

//KåHå


Tålamodets torsdag

Tjena!

Den här veckan har det mesta bestått av projektarbete. Det är så att vi ska ha skrivit klart vår rapport om hela vårt arbete tills i morgon fredag. Just nu så ligger min på ungefär 30 sidor och som ni förstår så är det ett väldigt rejält arbete som ska göras.

Idag har vi haft fysik, matte och individuellt val. På fysiken håller vi på att jobbar med kapitlet strålning, vilket är svårt och komplicerat. Men det är ju fysik B så jag antar att det är så det ska va.

På matematiken arbetar vi med komplexa tal, vilket också är svårt men det är bara att bita ihop och kämpa. För om man har tålamod så kommer också framgång.

Som individuellt val har jag engelska C. Där håller vi på att jobbar med en uppsats som vi ska skriva om valfritt ämne. Det är alltid roligare att få fria händer när man ska skriva en uppsats tycker jag och då blir arbetet alltid mycket lättare och bättre. Att arbeta med något man tycker om, underlättar ju i alla lägen.

/ John P

Dags för en ny tävling!

Nu är det dags för en NY TÄVLING! Den här tävlingen går ut på att du ska dela segymnasiet via antingen din facebook eller twitter. Priserna har ett värde av 2000 kr!
Idag på religionen gick vi genom nästa religion vilken är kristendomen.
Själv tycker jag inte att religion är särskilt kul men vår lärare är riktigt duktig och rolig så han gör de allra tråkigaste sakerna roliga.
I svenskan fortsatte vi att läsa dikter och texter i antologierna.
På idrotten var det bad som gällde. Av någon anledning var vi bara fyra stycken på badet. Jag, Viktor, John och Filip men inga sura miner inte utan vi lekte och hoppade tills lektionen var slut. Eftersom vi är klara med målen på badet så får vi göra det som vi känner för. Det här är något som skiljer sig från högstadiet, speciellt på idrotten, så om du har gjort det du behöver för att uppnå de betygen du vill ha så kan du välja helt själv vad du vill göra.
Big J

Vinnarna!

Här har vi vinnarna från vår tävling!
Vinnarna av den första tävlingen
Grattis Djiko Salim och Vinko Cronja som vann en miniräknare och en för att de gick in och gillade oss på Facebook!
Nu är man tillbaka i skolan efter sportlovet. Det har varit skönt att kunna koppla av hyfsat i en vecka även fast man har varit tvungen att plugga lite även lite under lovet. För min del så spenderade jag lovet främst till att träna.
Idag var det fysik som stod först på schemat. Vi gick då igenom ett nytt område vilket är strålning och kärnfysik. Än så länge är det intressant och enekelt men svårighetsgraden kommer förmodligen att skruvas upp ju längre vi arbetar inom området. Efter fysiken så jobbade vi med projektarbetet och efter det så hade jag specialidrott. Det var skönt att äntligen vara på is igen efter att jag har varit skadad i ca 5 veckors tid.
Big J

Sportlov

Hej!

Äntligen var det dags för lov igen. Mitt sportlov kommer tillbringas hemma där jag hade tänkt att ta det lugnt och träffa kompisar. Sen blir det självklart en massa träningar, men det är ju standard.

Idag hade jag specialidrott hockey på morgonen. Träningen var idag inriktad på målvakterna, vilket betyder att jag som utespelare fick träna mycket skott idag. Det var givande, träningar blir alltid vad du gör dem till!
Vid 10 var det sedan dags för religionskunskap, där vi har kollat på en film och reflekterar över filmen som handlar om en jude som blivit nazist. Filmen heter "The Believer" och får fyra av fem toasters om ni frågar mig. Motiveringen är främst att den är mycket djup tankemässigt och det finns mycket att reflektera över, vilket jag tycker är intressant.  



Hoppas ni får ett bra lov!

/ John P

Temaämne - Moderna Språk

Temaämne - Moderna språk

Moderna språk innefattar spanska, franska och tyska. Brinellgymnasiet erbjuder här steg 3, 4 och 5. På natur läser alla elever oavsett inriktning steg 3. Men man kan alltid välja bort olika ämnen och göra en egen studieplan, vilket innebär att man inte måste läsa moderna språk. Varje elev har ett visst antal poäng som kallas valbara kurser och individuella val, och här går det att välja till steg 4 och steg 5. Steg 3, bygger vidare på de kunskaper som man har med sig från högstadiet. Personligen så känns det inte som ett så stort steg från de saker man höll på med på högstadiet. Steg 4 och 5 är mer fördjupning och här går man igenom svårare grammatik. Det bör också nämnas att man skriver nationella - prov i alla steg av moderna språk. 

/ John P   


Skillnaden mellan G och MVG

Som tidigare sagt, så blir det alltid en liten hysteri innan lov med olika prov och inlämningar som ska vara gjorda innan man får sin efterlängtade ledighet.

Den här gången tycker jag dock det har varit lite lugnare. Idag hade vi i alla fall fysikprov på området induktion. Provet var relativt lätt och som alltid är det ganska enkelt att få G på ett prov på gymnasiet. Det handlar bara om grundläggande kunskaper och man behöver bara läsa i sin formelsamling, som är en bok man får ha med sig på alla prov får kemi, matematik och fysik.

 I forlemsamlingen står exempelvis formler hur man räknar ut arean aven cirkel (r²x∏) och mer avancerade formel inom fysik och kemi. Där kan man exempelvis slå upp hur mycket olika ämnen väger och liknande, för sådant behöver man inte kunna utantill.

I fysiken och induktionen står exempelvis formeln e=lvB. På en G uppgift så får du exempelvis veta att l=2,0m och v=3,4 m/s och B=0,1T. det enda du behöver göra då är att multiplicera alla dem värderna och på så sätt få fram vad "e" är för något.

Det jag försöker säga är att det är ganska lätt att lösa G-uppgiter. VG-uppgifter handlar oftast inom fysiken att man kombinerar flera olika formler från formelsamlingen, för att ta fram en tredje formel som inte står i formelsamlingen. MVG uppgifterna är betydligt krävande än så, och kräver att man har ett logiskt resonemang och kan se samband mellan olika delar i fysiken och kan tillämpa de räkneregler man lärt sig i tidigare kapittel, men de är inte för den skull omöjliga. De går att lösa, det krävs bara lite mer.

Det här är bara en generalisering och det skiljer mycket mellan olika ämnen vad som krävs för att nå de olika betygen. Men över lag kan sägas att G får du om du hänger med ordentligt på lektionerna. För MVG måste då tänka lite själv och studera lite mer.


// KåHå


Intervju, Katherine Karlström som studerar mode i London!

Jag har intervjuat min vän Katherine Karlström, som efter gymnasiet valde att studera utomlands. I London studerar hon just nu mode och deign, med siktet inställt på att bli en av världens ledande designers!

Intervju gjord av Kalle Härlebo.



Vilket program gick du på gymnasiet och varför?
Jag gick hantverksprogramet med inriktning mode och design på Jenny Nyström gymnasiet i Kalmar. Jag gick där först för att jag inte kom in på frisörutbildningen och sedan när jag var inne på min andra vecka så bestämde jag mig för att jag ville bli designer.

Vad studerar du nu? Är det en stor skillnad från gymnasiet? exempelvis studietid, tempo, svårighetsgrad osv.
Nu studerar jag vid EF International Language School Master English for Fashion and Design i England, London. Tempot här är olika vi har föreläsningar som man inte hade i gymnasiet. När du börjar universitet eller högskola så kommer det till att vara mycket föreläsningar.

Jag går som längst på onsdag från nio till halv sju, då lunchrasten är 30 min och andra raster är fem min. Jag har två dagar där jag har en lektion bara. Resten är normaldagar kl. 9 till kl.4. Jag är just nu på medel nivå.

Du måste kunna grunderna riktigt bra grammatiken i engelskan är viktig och systemet dem kör här är helt annorlunda. Vi får göra redovisningar nästan 3 gånger i veckan och stå och prata inför 40 personer – sjukt kul. Snacka om att vara nervös. Vi använder oss av våra i pads (surfplattor) väldigt mycket.

Vad skulle du vilja ge för råd till dem som funderar på vilken linje de ska gå (både på gymnasiet och på universitetet)?
Spara alla dina skolarbeten som du gjort under gymnasiet. Dem kan komma till användningen senare i livet.

Vad gör du på fritiden?
På min fritid här i London så går jag på mycket museum och olika shoppingcenter för att studera modet.

Person du beundrar/idol?
Min tränare Carl Gustav Nilsson en av grundarna för Högby IF och även min favoritdesigner Pnina Tornai

Någon dold talang?
Jag är jäkligt bra på att baka muffins.

Favoritämne?
Kultur- och stilhistoria, är sjukt intresserad av den engleska kungahistorian av Elizabeth I och Henrik den VIII

Något annat du vill berätta om dig själv eller dina studier?
I framtiden så kommer jag till att sträva efter mina mål om att bli en av världens mest framgångsrika designer och egen företagare.


Ny kurs, nya förutsättningar!

Hej!

Idag startade en ny kurs för min del, idrott och hälsa B. Varför den startade nu var för att jag hade svenska C förra veckan. Jag insåg snabbt att svenska c tillsammans med alla andra krävande ämnen skulle bli för mycket, eftersom jag också tränar mycket hockey på min fritid. Man får göra sina val och ta det som känns bäst för EN själv. Jag vill kunna lägga mer tid på andra ämnen samtidigt som jag tycker det är väldigt roligt med idrott, därför blev det som det blev.
Det gäller att man dessutom tänker taktiskt i sina individuella val. Vad jag vill säga är att kurser som är tuffa och jobbiga och som inte ger DIG någon ytterligare behörighet till högskola/universitet kan vara smart att byta bort. Då kan man enligt mitt tycke istället välja en lättare/roligare kurs och få ett bättre betyg där, samt kunna lägga ner mer tid på de andra "tuffa" ämnena. 
Idrottslektionen var väldigt rolig trots att vi var väldigt få elever, närmare bestämt sex stycken. Vi spelade basket och planerade vad vi ska göra de kommande lektionerna den här terminen.
Vad som bör framhävas med det här, är att man har möjligheter att utforma sitt eget program till viss del på gymnasiet. Dels har du individuella val som ska göras. Dels har du ämnen (som inte är kärnämnen då) som du kan byta mot något annat som tilltalar dig mer. Exempelvis har jag bytt bort både biologi och kemi B mot engelska C och idrott B, eftersom jag tror att det här blir bäst för just MIG.

/ John P 
 
 

RSS 2.0