Snart lov!

Hej!

Då går vi in på sista veckan innan lov. För nästa vecka är det nämligen påsklov.
På påsklovet ska jag jobba och mest ta det lugnt. Enligt mig så är det väldigt viktigt att vila upp sig under loven med långa sovmorgonar...

Idag har jag haft mitt första seminarium i livet. För er som inte vet vad det är, så innebär det att man läser en uppsats som en annan elev har skrivit och därefter säger man helt enkelt vad man tycker och tänker om den och varför, kort förklarat. Det var på engelska dessutom, men för att vara första gången så tycker jag att det gick mycket bra!

Nu har även försäsongen börjat på specialidrotten. Nu när isen är borta från ishallen så ägnar vi istället tid åt att springa, och träna på gym, vilket är väldigt viktigt för att kunna prestera så bra som möjligt när säsongen väl startar i augusti. 

/John P

Fysik på engelska och etiska dilemman

Ännu en måndag och en vecka närmare studenten. Tiden går verkligen snabbt!

Dagen började med fysik där vi hade en snabb repetition av vad vi gjort de senaste veckorna samt kollade på en tecknad film - som givietvis handlade om fysik. Den tecknade professorn (en äldre herre med grått ovårdat hår) förklarade på engelska hur partiklar har vågegenskaper och vad som händer med dem när man skjuter dem genom ett gitter (en skiva med ett eller flera hål i)



Det ser ut som en streckkod, men kallas Gitter. Man skjuter partiklar mot det och fångar upp det som går igenom på en skärm bakom. Då kan man dra en del slutsatser om hur exempelvis ljus uppför sig - på atomnivå.

Det jag vill ha sagt med det här är att vi mer och mer börjar kolla på filmer på engelska, i andra ämnen i engelska då så klart. Det får du som väljer till gymnasiet, men framför allt universitetet, räkna med. På universitetet kan flertalet kurser ges på engelska och då gäller det att man inte sitter och sover när filmen visas.
Visst du behöver inte förstå allt ordagrant, men ändå helheten. Vi hade även en kort diskussion med läraren, på svenska, om vad filmen handlade om så att alla sedan skulle förstå innehållet.

Dagen för min del avslutades med etik- och livsfrågor där vi fick ut en större uppgift som vi ska arbete med i sju lektioner framöver. Det innebär att man måste ha diciplin att ta tag i uppgiften på egen hand då vi inte kommer att samlas med klassen. Men om man vill kan man bestämma träff med läraren om man vill diskutera något kring uppgiften.
Uppgiften består av att skriva en kortare uppsats, på ungefär 7-8 sidor, om etiska problem i samhället. Jag har valt att skriva om ohälsan och vad man kan göra åt den. Är det rätt eller fel att staten går in och försöker "styra" hur människor ska motionera och äta? Övervikt och följdsjukdomar av det kostar staten oerhört mycket péngar varje år. Samtidigt måste man tänka att varje människa ska få ha frihet och att samma "behandling" mot övervikt hjälper mot alla. Intressant ämne tycker jag!

Nu ska jag avsluta mitt, upptäckte jag nu, väldigt långa inlägg. Nästa vecka kommer ett nytt!

//KåHå


Studieresa

Hejsan!

I torsdags åkte alla elever som läser fysik B till Oskarshamn. Där besökte vi Oskarshamns kärnkraftverk samt industrin där de tillverkar material till avfallshanteringen av kärnavfallen. Vi fick lära oss mer om hur reaktorerna i ett kärnkraftverk fungerar och hur man har tänkt att göra med det avfall som bildas. 



Så här ser det ut i reaktor 3 på Oskarshamns kärnkraftverk.

Just nu finns det kärnavfall i Oskarshamn, men tanken är att det ska byggas ett massivt underjordiskt utrymme där allt avfall från Sverige ska samlas i framtiden. Personer från SKB -Svenskt Kärnbränsleavfall, vilket var företaget vi besökte berättade att det här ska byggas i Forsmark utanför Uppsala och att det ska stå klart någon gång kring 2100. Det är en bit dit om man säger så. Just nu väntar de på tillstånd från olika myndigheter för att få tillstånd att bygga det här utrymmet under marken. 

/ John P  

Tisdag

Idag började min kurs pedagogiskt ledarskap igen efter trev veckors uppehåll, då de flesta som läser kursen varit ute på praktik. För min del har det inneburit tre veckor med sovmorgon, så nu tillbaka till verkligheten igen!

Just nu håller vi på med att leda aktiviteter i grupp om 4 personer för resten i klassen. En övning på att få alla i ledargruppen att samarbeta samt att kunna leda en grupp. De som höll i det idag hade lekar med fokus på samarbete. Så vi var i idrottshallen. Det var saker som att srpinga med en annan person med ihopbundna ben, och att hålla en boll mellan varandra utan att använda händerna och springa fram och tillbaka. Kände faktiskt att samarbetet i lagen ökade.

Nästa lektion var religion där vi hade prov på Kristendomen. Enligt mig är det ganska obegripligt med religion överhuvudtaget, men man får ändå acceptera dem som är religiöst troende.

Om en halvtimma börjar dagens sista lektion, en svenskalektion. Därefter blir det att gå ut i det fina vädret. Ska passa på att springa några kilometer tillsammans med en kompis. För ni vet väl att man blir piggare, och har lättare att koncentrera sig i skolan om man är fysiskt aktiv?

// KåHå

Stundenten närmar sig!

Som ni tidigare kunnat läsa här på bloggen så har vi gjort en planch tillsammans i klassen. Idag blev den färdig och uppsatt på väggen.



Motivet består av ostbågar .Vi blev inspirerade av ett barnprogram "Rummel och Rabalder" som gick på TV när vi var små, kanske går det nu också? Huvudpersonerna i programmet flyger ju på en matta och ska samla ostbågar ...

Vi tog även med några bilder som vi har tagit under vår studietid vid gymnasiet. Så nu är det bara att börja kryssa, en ostbåge varje dag!

I övrigt så är det lungt i skolan för min del. Som tidigare nämnt så har jag ett fåtal lektioner att gå på då jag hade ett "hemskt" schema i årkurs 1. Men alla läser lika många poäng (timmar) på gymnasiet så det jämnar ut sig. Det går även att läsa extra kurser för den som vill det, om man känner att man har tid och vill få extra kunskap.

// KåHå

Besök

Hej!

Idag på religionen hade vi besök av Nässjö kommuns skolpastor samt en pastor från missionskyrkan i Nässjö. Just nu så håller vi på och arbetar med kristendomen och det var just därför som de kom på besök. Vi hade fritt fram att ställa frågor under lektionen vilket var väldigt givande. Dels för att se hur en troende kristen tänker och resonerar om olika saker, dels för att man själv fick tänka till lite mer vad man själv står för. Frågor som dök upp var bland annat hur de såg på homosexualitet och synder. Det är alltid roligt när det händer något speciellt på lektionerna så att man slipper att sitta och läsa i böckerna varje gång. När man gör något som man tycker är roligt så lär man sig också bättre enligt mig.

Ciao!

/ John Petersson


Inför studenten

Idag på fysiken gick vi igenom atomfysik. Det låter otroligt avancerat och jag kan bekräfta att det är ju inte super lätt! Men det här är såklart nytt vilket gör det hela mycket svårare. Men det kommer att bli lättare ju mer vi studerar det. På slutet på lunchen och på projekarbetstiden så gick vi ihop i stort sett hela klassen och jobbade på en plansch som många som går sista året sätter upp. Den visar hur många dagar det är kvar innan studenten och man börjar på hundra. Vi är lite sena med planschen men det har inte gått så många dagar sedan det endast var 100 dagar kvar. Men det spelar ju ingen roll! Det känns helt sjukt att det är mindre än 100 dagar kvar innan man ska kastas ut i vuxenlivet!

Temaämne - Estetisk Verksamhet


Estetisk verksamhet innefattar ämnena drama, bild, musik och dans. Kursen är en 50-poängs kurs och här har du möjligheten att välja det alternativet som passar dig bäst. Kursen är gemensam för alla skolans program. Jag valde drama och det var riktigt roligt. Där gjorde vi egna pjäser, både med ett ämne som vi var tvungna att följa, men även med helt fria händer där det fick handla om vad som helst. Dessutom genomförde vi olika lekar och övningar, som handlade om allt från koordination till gruppsamarbete.


Trevlig Helg!

/ John P


RSS 2.0