Det börjar närma sig...

Hej!

Då har vi som Kalle skrev tagit valborgsledighet. Vilket ska bli oerhört skönt, framförallt för att kunna träffa lite vänner och glömma skolan för en stund.
Vi är nämligen inne i en tuff period nu med mycket prov och uppsatser, men varför klaga när man ska åka till Grekland på studentresa om två veckor. Det är resan som är min motivation! För efter vi kommit hem från Grekland är det desto lugnare i skolan.
 
Trevlig Helg!
/ John P

Valborgsledighet

Idag inleds en längre ledighet fram till onsdag i och med Valborg och första maj.

Den här veckan hade jag nationellt prov i Svenska B. Man skulle skriva en text av något slag för hand och hade 5 timmar på sig. Jag valde att skriva en tidningsartikel om varför människor fascineras av brott och kriminalitet.

Nu tar vi ledigt och njuter av livet. För min egen del spenderas den i Umeå som är en välkänd studentstad med bra utbildningsalternativ för de som vågar flytta norrut för vidare studier.

//Kåhå


Grundläggande Militär Utbildning, kallelse till antagningstester

Dagarna i skolan nuförtiden kännetecknas av mycket eget ansvar. Det är många lärare som slänger in exempelvis en större uppsats eller en redovisning som ska vara klar i slutet av maj. Rätt skönt faktiskt och en bra övning inför högskolan/universitet.

Har fått en kallelse till antagningstester för försvarsmaktens Grundläggande Militära Utbildning (GMU) nu. Det är ju som sagt mitt mål att komma in där och göra det efter hösten. Vi får se vad som händer och om jag blir antagen.

// KåHå


En vecka närmare studenten

Det är väl så som det känns till största delen. Man är väldigt trött på skolan framförallt nu när det börjar närma sig slutet.
Den 9:e juni tar vi studenten och den 7:e juni går vi balen. Det här är två datum man har sett fram emot under en lång tid.
Trots att det kommer bli skönt att sluta, så kommer man även sakna många delar av skolan. Framförallt då vännerna, klasskamraterna och det sociala. Men livet går ju vidare som man säger och nu är det vår tur att sluta skolan.
Personligen så har jag valt att inte söka några högskolor till hösten. Dels eftersom jag inte vet riktigt vad jag ska plugga samt att jag inte har någon större motivation till ytterligare studier för tillfället. Istället ska jag ägna mig ett år åt att satsa på hockeyn och troligtvis kommer jag flytta till USA i mitten av augusti för att spela i en juniorliga "over there".

Trevlig Helg!
/ John P

Fysikprov

Hade, som rubriken antyder, prov i fysik idag. Gick helt okej tycker jag.

Därefter var min dag slut! Helt stört. Inte mycket att göra i skolan alltså. Men tiden går åt ändå, det börjar dra ihop sig till mitt stora mål - att springa Stockholm Marathon. Massvis med träningstid.

Men det är ju bevisat att fysiskt aktiva människor presterar bättre i skolan. Man syresätter hjärnan och orkar tänka mer. Så till alla er som känner er skoltrötta och trötta rent allmänt, ut och spring. Eller rör på er på ett annat sätt. Man blir så mycket gladare och piggare av det!

// KåHå

Dåligt med bilder på vår blogg, så slänger upp en bild på mig själv!


Fredagen den trettonde

Hej!

Idag är fredag den trettonde. Hittills har jag inte drabbats av något utöver det vanliga. Vem vet det kanske kommer om någon timma...
Skoldagen började idag med specialidrott. Idag körde vi gym, vilket vi på hockeygymnasiet gör varje onsdag och fredag.
Träningen på morgonen följdes av en religionslektion. Där arbetar vi med hinduismen för tillfället. Får hoppas att jag har bra karma resten av dagen helt enkelt.
Annars flyter allt på bra i skolan och studenten närmar sig med stormsteg.

Trevlig helg!

/ John P

Påsklovet ett minne blott

Tillbaka i skolan efter lovet. Dagarna till studenten blir bara färre och färre.

På pedagogiskt ledarkskap gick vi igenom olika teorier om pedagogik lite översiktligt. Nu ska vi välja en av dem och skriva ett fördjupningsarbete om den.

På religionen gick vi igenom hinduismen. Det liknar det man gjorde på högstadiet, men med lite mer djup. Man läser mer och noggrannare om det mesta, men har man hängt med bra på högstadiet har man halva jobbet gjort. Bra med lite repetion.

Avslutade med svenska där vi lyssnade på några i klassen som höll muntliga presentationer om valfria ämnen baserade på texthäfte. Inte så svårt faktiskt, men jag vet att en del blir nervösa när man ska prata inför andra.

Tänk så här. Ingen vet vad du ska säga, så du kan ju inte "säga fel". Se det inte så allvarligt, tänk att du pratar till dina vänner som vanligt och tänk bort skolsituationen med en lärare som bedömmer allt. Och även om du skulle komma bort dig eller göra fel, vad gör det egentligen? Ta det bar lugnt och prata på så ska du se att det går bra.

Högskoleprovet

Den dåliga uppdateringen har berott på det Påsklov vi haft den här veckan. Ett skönt uppehåll i studierna.

Förra lördagen, den 31 mars, gjorde jag högskoleprovet. Det är ett prov som man skriver under en hel dag 8-16. Provet består av matamatik, logik, tabeller och diagram, svenska- och engelska läsförståelse samt ordförståelse.
Du kan inte öva in någon kunskap till provet, utan mest läsa svenska och engelska böcker för att du ska få ett bra ordförråd och en bra läshastighet. För att klara matamatiken så måste man ha läst en del gymnasiematamatik, men inte alla kurser utan endast de första.

Provet är en "andra chans" för att komma in på högskola/universitet. Om man inte har tillräckliga gymnasiebetyg kan man komma in med högskoleprovet, om man skriver ett bra resultat på det. Det är viktigt att man inte glömmer att man måste ha viss behörighet till en del program på univesitetet. Om du exempelvis ska läsa till Civilekonom måste du ha läst en extra engelska kurs utöver den som är obligatorisk på gymnasiet, det spelar ingen roll hur bra man skriver högskoleprovet och om man har alla rätt på engelska delen, du måste fortfarande ha läst engelska kursen på gymnasiet.

Säg att det behövs ca 17 i betygspoäng för att komma in på en utbilding (ungefär hälften MVG och hälften VG). Och du inte har tillräckligt bra betyg. Då kan du komma in med ditt högskoleprov.

Högskoleprovet består av kryssfrågor med 5 svarsalternativ A-E. Du får inga minuspoäng och kan således "chansa" rätt om du inte skulle kuna frågan.
Så mitt råd till alla är att göra ett högskoleprov, det finns ingen åldergräns. Men man kanske inte lyckas så bra om man skriver det direkt när man börjar gymnasiet. Men vänta inte heller till sista året på gymnasiet.

mer info finns på http://studera.nu/hogskoleprovet.4.7433f8012f7262642c80001434.html 

// KåHå

RSS 2.0