Högskoleprovet

Den dåliga uppdateringen har berott på det Påsklov vi haft den här veckan. Ett skönt uppehåll i studierna.

Förra lördagen, den 31 mars, gjorde jag högskoleprovet. Det är ett prov som man skriver under en hel dag 8-16. Provet består av matamatik, logik, tabeller och diagram, svenska- och engelska läsförståelse samt ordförståelse.
Du kan inte öva in någon kunskap till provet, utan mest läsa svenska och engelska böcker för att du ska få ett bra ordförråd och en bra läshastighet. För att klara matamatiken så måste man ha läst en del gymnasiematamatik, men inte alla kurser utan endast de första.

Provet är en "andra chans" för att komma in på högskola/universitet. Om man inte har tillräckliga gymnasiebetyg kan man komma in med högskoleprovet, om man skriver ett bra resultat på det. Det är viktigt att man inte glömmer att man måste ha viss behörighet till en del program på univesitetet. Om du exempelvis ska läsa till Civilekonom måste du ha läst en extra engelska kurs utöver den som är obligatorisk på gymnasiet, det spelar ingen roll hur bra man skriver högskoleprovet och om man har alla rätt på engelska delen, du måste fortfarande ha läst engelska kursen på gymnasiet.

Säg att det behövs ca 17 i betygspoäng för att komma in på en utbilding (ungefär hälften MVG och hälften VG). Och du inte har tillräckligt bra betyg. Då kan du komma in med ditt högskoleprov.

Högskoleprovet består av kryssfrågor med 5 svarsalternativ A-E. Du får inga minuspoäng och kan således "chansa" rätt om du inte skulle kuna frågan.
Så mitt råd till alla är att göra ett högskoleprov, det finns ingen åldergräns. Men man kanske inte lyckas så bra om man skriver det direkt när man börjar gymnasiet. Men vänta inte heller till sista året på gymnasiet.

mer info finns på http://studera.nu/hogskoleprovet.4.7433f8012f7262642c80001434.html 

// KåHå

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0